Werken aan een wijk (of het dorp) die klaar is voor de toekomst, waar mensen prettig wonen en werken, betaalbaar, aardgasvrij, veilig, geschikt voor jong en oud, met duurzaam vervoer, en zonder wateroverlast of hittestress.

Gelderse bewoners maken hun wijk toekomstbestendig. Dat doen ze samen met de gemeente, de netbeheerder, woningcorporaties, lokale ondernemers en instellingen, met steun van de provincie Gelderland. Samen met de wijkbewoners bepalen ze koers en tempo. Een wijk verduurzamen en aardgasvrij maken is ingrijpend. Daarom werken ze stap-voor-stap toe naar deze stip op de horizon.

Aardgasvrij!

Op dit moment worden huizen verwarmd met aardgas en soms met stadsverwarming of een andere warmtebron. Ook voor douchen en koken gebruiken bewoners aardgas en soms elektriciteit. Voor ruimteverwarming en warmwater zijn duurzame stadsverwarming of elektriciteit (warmtepompen) een alternatief en koken kan met elektriciteit. Het is verstandig om meteen na te gaan hoe de warmtevraag beperkt kan worden. Bijvoorbeeld door isolatie van gevel, dak, vloer en glas.

Op naar de toekomst!

De wijk van de toekomst is een grote uitdaging. Om gezamenlijk de toekomst werkelijkheid te maken, moeten we met z’n allen stappen zetten. Dat kan samen met bewoners(organisaties), de gemeente, de woningcorporaties, ondernemers en andere belanghouders in de wijk. De provincie en het Gelders Energie Akkoord (GEA) kunnen helpen. Samen komen we verder.

Sluit aan bij Wijk van de Toekomst!

  • Je doet mee in de voorhoede van de energie- en aardgastransitie.
  • Je maakt deel uit van een gemeenschap van geestverwanten in de regio die met gelijksoortige vraagstukken bezig zijn en elkaar steunen.
  • Je haalt en brengt kennis en ervaring die anderen (en jij zelf) hebben opgedaan, lokaal, regionaal en landelijk.
  • Je leert van anderen, waardoor je sneller keuzes voor je eigen wijk (dorp, gemeente) kunt maken en effectiever je eigen aanpak kunt ontwikkelen.
  • Je kunt gebruikmaken van de provinciale ondersteuning voor procesbegeleiding.

Voor een filmimpressie van de aanpak van Wijk van de Toekomst in Wijk Hengstdal te Nijmegen zie hieronder:

https://youtube.com/watch?v=FO9BH22VHZg%3Ffeature%3Dyoutu

Meer weten?

De wijkaanpak is een idee van het Gelders Energieakkoord. De programmatafel Wijk van de Toekomst stuurt dit aan. Een team dat bestaat uit Balance & Result, Witteveen + Bos, Nijenrode Business Universiteit en GriDD ondersteunt dit programma. 

Voor meer informatie, zie www.wijkvandetoekomst.nu of neem contact op met Jan Straatman, projectleider van het ondersteuningsteam ()

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.